Home » Computers » Пускане на minecraft сървър на домашен компютър – Част 1

Пускане на minecraft сървър на домашен компютър – Част 1

Здравейте, това е началото на поредица от две статии, в които ще ви покажа как да си пуснете minecraft сървър на домашния компютър (PC версия).

Определяне на точния release, който искаме да пуснем.

В случая, за да правим разграничение, наричаме “версия” играта, когато искаме да я различаваме дали вариантът и е за компютър или не, и “release”, когато една и съща версия (например за компютър) я пускат с различни възможности в течение на времето – нови чудовища, блокчета и т. н.

Тук няма какво много да се чуди човек – в повечето случаи винаги искаме да подкараме последния излязъл стабилен release или snapshot. Към момента на писане на тази статия, последният minecraft release e 1.12

Определяне на модификацията на сървъра, който искаме да пуснем.

Тук вече става малко по-сложно. Има много модификации в интернет, но най-разпространените са три:

Оригиналната игра, която се предлага от Mojang. Предимството да се използва, е че е налична за изтегляне в момента на пускането и от Mojang – т. е. веднага. Освен това, се предполага, че е и най-стабилна и безпроблемна, а ако има някакъв проблем, фиксовете за нея са налични от mojang в момента на пускането и. Недостатъкът е, че не може да се инсталират плъгини.
Понеже няма допълнителни плъгини, този вариант се нарича още “Vanilla” сървър – т. е. чист сървър, непипнат, без допълнителни неща извън предвидените от производителя.

Bukkit. Това е преработена версия на minecraft, в която хора, които не са от Mojang са добавили възможността да се използват плъгини, което е и предимството. Недостатъкът е, че когато излезе нов release на оригиналната игра, трябва да мине известно време, преди разработчиците на bukkit да могат да модифицират и новата версия с възможност за plugini. Освен това има и малка вероятност плъгините, които са работили на стария релийз да имат проблеми с новия или изобщо да не работят.

Spigot. Почти същото като Bukkit. Разликата основно е в това, че Spigot е оптимизиран и използва по-малко ресурси (процесор и памет) от Bukkit. Другото предимство (което е и недостатък едновременно) е, че е основан на Bukkit. Т. е. би трябвало плъгините, които работят на Bukkit,  да работят и на Spigot. Което обаче понякога може и да не е така. Понеже е базиран на Bukkit, минава дори още по-дълго време, докато излезе нов release на Spigot, след като е излязъл официален нов от Mojang.

Накратко – ако нямате търпение да пробвате най-новия minecraft release или snapshot – Vanilla server от Mojang, ако искате плъгини и забавление с приятели – Bukkit, ако сте се насочили към сериозен сървър, където ресурсите и бързодействието също са важни (доста често и на платен хостинг) – Spigot.

Разбира се има и други модификации, но тези доколкото знам са най-често използваните.

Изтегляне на JAR файла за сървъра

За да пуснем сървъра, ни трябва като за начало JAR файл. По принцип можем да го намерим, като потърсим с google с ключовите думи “get ИМЕТО_НА_МОДИФИКАЦИЯТА server” и разгледаме резултатите. Например “get spigot server”.

За да спестим време, давам някои адреси:

– Официалният release от Mojang (Vanilla) – https://minecraft.net/en-us/download/server

– Bukkit и Spigot: https://getbukkit.org/

Пускане на сървъра за пръв път

След като сме издърпали JAR файла от интернет, го слагаме в папка, от която ще го пускаме. Например D:\mcserver.

За да пуснете minecraft сървъра ви е нужна Java. Как се инсталира Java е съвсем друга материя. Има уроци в интернет на тази тема, или може да помолите някой друг да ви я инсталира. А може и да я имате вече. Аз няма да показвам как се прави това.

– След като JAR файла е нагласен в папката си, отивате в нея, и създавате празен текстов файл, в който пишете следното:
java -Xmx1024M -Xms1024M -jar ИМЕТО_НА_JAR_ФАЙЛА_КОЙТО_СТЕ_ИЗТЕГЛИЛИ.jar nogui
pause

Ако например jar файла ви се казва minecraft_server.1.11.2, тогава командата ще изглежда така:
java -Xmx1024M -Xms1024M -jar minecraft_server.1.11.2.jar nogui
pause
След това записвате файла по следния начин:
От меню File избирате Save as…
От падащото меню за Save as type: Избирате All files (*.*)
За име въвеждате start.bat или някакво друго име, но задължително да завършва на .bat

Натискате бутона за запис.
– Стария текстов файл можете да изтриете, тъй като е непотребен.
– Идва моментът на истината – щраквате двойно с мишката на файла start. Трябва да ви се появи черен прозориц с няколко реда надписи, и едновременно с това в папката да се създадат няколко файла и папка. Ако това не стане – проверете дали имате инсталирана и работеща Java.
Натискате кой да е клавиш, за да се затвори черният прозорец или го затваряте от хикса.

Търсите в новосъздадените файлове файла eula.txt и на най-долния му ред, където пише
eula=false
сменяте false на true – т. е. да стане
eula=true

Пускане на сървъра за втори път

Пак щраквате двойно върху файла start. Ще започнат да се показват бели редове с разни съобщения.
Изчаквате да спрат да се появяват съобщения, пишете stop и натискате enter. Пак ще започнат да се появяват редове, които след като спрат, можете да затворите прозореца.

Настройване на сървъра.

Вече в папката трябва да има файл с име server.properties, в който да има редове текст. Отваряте го с notepad (може да отворите notepad и да завлачите файла с мишката в прозореца на notepad-а).
Вътре променяте настройките както ви харесва. Ето по-важните:
gamemode=0 – Дали да е survival или creative (и още други). Слагате на 0 за survival и 1 за creative;
difficulty=1 – Колко да е трудно, ако е на survival (сила на чудовищата, възстановяване на здравето и др.) Тук възможностите са: 0 – Миролюбиви, 1 – Лесно, 2 – средно, 3 – трудно.
pvp=true – дали играчите могат да се бият помежду си (PvP) – true за разрешено и false за забранено
online-mode=true – дали играчи с хакнати игри могат да влизат в сървъра. Понеже повечето играчи в България са с пиратски игри, това се слага на false, за да могат всички да влизат.
level-seed= – Ако имате seed на готов свят, го сложете след знака за равно. Ще трябва да си изтриете папката с досегашния свят обаче, за да може този, за който сте сложили seed да бъде генериран наново.
За всички настройки има допълнителна информация в интернет.

Пускане на сървъра за трети път

Ами това е – щраквате двойно на файла start и след като свършат да се появяват съобщенията, сървърът е готов за влизане и игра. За IP адрес се използва този на компютъра, на който сте пуснали JAR файла. Ако пускате и играта от него, за по-лесно можете за IP адрес да зададете 127.0.0.1.
Връзването на други играчи извън локалната ви мрежа обаче е малко по-сложно и се разглежда в следващата част. Пускане на minecraft сървър на домашен компютър – Част 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

code