Home » Computers » Пускане на minecraft сървър на домашен компютър – Част 2

Пускане на minecraft сървър на домашен компютър – Част 2

Това, че имаме пуснат и работещ minecraft сървър, все още не означава, че всички могат да се връзват към нас. Тук ще разгледаме как може да се отворим към интернет.

Какво е IP адрес?

Прави ми впечатление, че много хора не знаят какво е IP адрес и го бъркат с име на хост, че и дори с домейн. Опростено казано, IP адресът е числа. Не думички и букви, тук-таме понякога с тиренца, а числа. Ако кажете на някой специалист по мрежи, че play.hollyweed-minecraft.com е IP адрес, ще ви се изсмее. IP адрес е например 194.153.145.104. Докато играете minecraft и си контактувате с други играчи, ако искате наричайте и баба си IP адрес, но когато се настройват мрежи, IP адреса си е число, а не име.

Да си определим IP адреса

Най-често когато ползваме домашен интернет, доставчикът ни дава устройство, което има публичен IP адрес, а всичко след устройството у дома – компютри, мобилни телефони, принтери, телевизори имат нагласени вътрешни IP адреси. Публичният адрес се вижда от интернет и може да бъде достъпен от почти целия свят, но вътрешните IP адреси могат да се отварят директно само от домашната ни мрежа и не се виждат от широкия свят. И да, рутерът има два IP адреса.

Най-бързият начин да си определим вътрешният IP адрес е следният:
– Натискаме Win + R, в отворения прозорец пишем cmd и натискаме Enter (Или просто си пускаме Command prompt)
– Пишем командата ipconfig и натискаме Enter


– Търсим реда, където пише  IPv4 Address. . . . . . . . . . . :
Трябва да има нещо подобно на 192.168.1.2. При мен в случая е 192.168.1.250 При вас може да са някакви други числа, например 10.10.0.4 или 192.168.0.2 или нещо подобно.

От този екран определяме и вътрешния IP адрес на рутера, който ще ни трябва, за да влезем в него и да го настроим. Гледаме какво пише срещу реда Default Gateway . . . . . . . . . :
При мен в случая е 192.168.1.1. Друг често срещан вътрешен IP адрес на рутери е 192.168.0.1.

Външният (публичния) IP адрес на рутера, който е и нашият публичен IP адрес можем да разберем, като посетим сайт от рода на http://www.myipaddress.com/show-my-ip-address/

Дотук трябва да разполагаме с три IP адреса:
– Публичен (външен на рутера) , който ще даваме на приятелите си да влизат при нас и да играят;
– Вътрешен на рутера, на който адрес ние ще влизаме да настройваме;
– Вътрешен на нашия компютър, който ще ни трябва при настройките на рутера.

Настройка на рутер TP-Link

Отваряте си браузъра и в нов таб в адресното поле пишете вътрешния IP адреса на рутера

Ще ви се появи форма, в която трябва да въведете администраторски име и парола за достъп. Ако не са променяни, фабричните са admin и admin. Ако са променяни, въвеждате тези, които са нагласени.

След като влезете, от менюто в лявата част избирате “Forwarding”, а от подменюто му “Virtual Servers”

В появилата се форма попълвате следните данни:

– За Service Port и Internal Port, слагате числото 25565
– За вътрешен IP адрес слагате вътрешния IP НА КОМПЮТЪРА НА КОЙТО СТЕ ПУСНАЛИ minecraft;
– Останалите неща не ги пипате
Като приключите, натискате Save и сте готови.

За абонати на Vivacom


Ако сте абонат на Vivacom, не ви трябва адреса на модема им. При тях настройките се правят, като се посети сайта им http://my.contact.bg и си въведете името и паролата от договора. Ако ги нямате, звъните на 123, свързвате се с оператор и му обяснявате, че не си знаете името и паролата за този сайт и да ви ги даде. Може да пробвате да го помолите да пренасочи порт 25565  към IP адреса на компютъра ви и да си спестите всички главоболия 😀
След като влезете в сайта, отивате на Моята мрежа и от там на NAPT настройки.

Във формата попълвате следните данни:
– За име на сървър слагате нещо да се подсещате за какво е тази настройка – например minecraft
– За портове, слагате числото 25565
– За вътрешен IP адрес слагате вътрешния IP НА КОМПЮТЪРА НА КОЙТО СТЕ ПУСНАЛИ minecraft;

Натискате “Добави”, изчаквате малко да си запише настройките и сте готови.

Настройка на друг вид рутер/модем

Понеже няма как да се обясни за всички хиляди видове модеми и рутери, следвайте общата логика. Търсите в менюто нещо, което да прилича на port forwarding , пренасочване на порт, Virtual server, Виртуален сървър или NAT и въвеждате намерените по-рано данни за вашия случай. Разгледайте как се настройва рутера на TP линк тук по-нагоре в страницата. Настройките на вашият рутер би трябвало да са подобни. Не пипайте обаче по другите менюта, понеже може неволно да си блокирате интернет-а. Друг вариант е да се обадите на интернет доставчика си, да ви пренасочи порт. Доставчика ще ви попита кой порт и към кой въадрес да сочи, така че трябва предварително да знаете порта (25565) и вътрешния IP адрес на компютъра с minecraft.

Възможни проблеми

Ако приятелите ви не могат да се свържат към вас, проверете следните неща:
– Че minecraft server-a ви е пуснат и то на указания порт, който сте пренасочили;
– Че няма пуснат firewall (някои антивирусни също имат такъв) на компютъра, на който е пуснат мinecraft сървъра
– За всеки случай помолете приятеля си да добави и порта след IP адреса, който сте му дали (разделени с двоеточие). Например 46.10.134.205:25565
– Че вътрешният IP адрес, който сте настроили за пренасочване е IP адреса на машината, където е пуснат minecraft сървъра.

Пускане на minecraft сървър на домашен компютър – Част 1

One Responseso far.

  1. RonaldLials says:

    Частотник ATV61QC13Y отличается от частотного преобразователя CIMR-VC4A0001BAA-1000 реальной номинальной мощностью преобразователя, частотой работы ШИМ контроллера, логикой работы схемы самодиагностики ошибок частотника, а также главным образом наличием различных встроенных второстепенных функций, доступных для легкой настройки и выполнения специализированных задач и практически полностью заменяющих собой промавтоматику для осуществления автоматической работы основного оборудования без использования дополнительных внешних элементов таких как контроллеры, панели оператора, промышленные компьютеры. Перечисленные факторы играют важнейшую роль при выборе частотного преобразователя для реализации конкретных задач.

    Диагностика ошибки и последующий гарантированный ремонт на современном оборудовании частотников, которые произведены фирмами Данфосс, дельта, vesper и другими мировыми брендами. Замена IGBT модулей, являющихся наиболее ценные радиодетали во всем устройстве преобразовательной техники. Отличие IGBT транзистора от модуля IGBT заключается в том, что модуль может содержать один или более IGBT транзисторов, иногда включенных параллельно по схеме Sziklai pair для увеличения коммутируемой мощности, а также в некоторых случаях схему контроля температуры. IGBT – биполярный транзистор с изолированным затвором, представляет собой мощный полупроводниковый прибор обычно используемый как электронный ключ для средних и высоких напряжений. Благодаря совмещению преимуществ биполярного транзистора и полевого транзистора достигается большая мощность коммутации и малая необходимая мощность для управления, так как управление осуществляется не током, а потенциалом, что приводит к высокой эффективности этих компонетов. Чтобы узнать подробности переходите по ссылке – Ремонт частотного преобразователя Altivar ATV61 Plus atv61exc5c13n4

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

code