Home » Computers » Windows XP services

Windows XP services

Взето от: http://hometechlabs.hit.bg/Articles/services/services.html
Start->Run… ->cmd
C:\>Services.msc

Alerter Disable не е задължителна

За получаване на административни съобщения от определени програми или по мрежата.

За: Ако сте в мрежа, в която се получават такива  съобщения включете услугата.

Против: В Windows XP SP2 тази услуга е сложена на Disabled по подразбиране, което ясно говори за ползите от нея..

Application Layer Gateway Service Disable/Automatic не е задължителна

Поддържа работата на Internet Connection Sharing (ICS) и Windows Firewall.

За: Ако използвате горните две приложения оставете услугата включена. Да напомня, че Internet Connection Sharing служи за споделяне на интернет връзка с друг компютър, а Windows Firewall е защитна стена, която върви в комплект с Windows XP.

Против: Internet Connection Sharing може да бъде полезен на хора, които имат два компютъра вкъщи и искат да разпределят интернета и към двата. Но ако имате само един то тогава това приложение не ви е нужно. Относно Windows Firewall мога да кажа, че е една що годе добра защитна стена, но не съм неин голям фен и предпочитам да използвам други продукти като например Sygate Personal Firewall, която е безплатна за лична употреба. Ако и вие не използвате споделяне на връзка и предпочитате други защитни стени изключете услугата.

Application Management Manual не е задължителна

Инсталационни и деинсталационни услуги за софтуерни приложенията на вашият компютър.

За: Добре е тази услуга да бъде оставена на Manual за да може да се активизира когато инсталирате или деинсталирате програми на вашият компютър.

Против: Нищо против.
Automatic Updates Manual не е задължителна

Това е услугата, която се грижи автоматично да сваля новите “кръпки” и ъпдейти от Майкрософт когато сте включени в интернет.

За: Тази услуга може да бъде много полезна, защото тези ъпдейти са често важни ако в интернет се появи нов вид вирус или заплаха за сигурността. С няколко думи –  те поправят проблемните части на Windows когато бъдат свалени и инсталирани.

Против: Въпреки, че тази услуга е полезна аз не смятам, че искам да стои постоянно включена и да ми хаби излишна оперативна памет. Ако нямате интернет въобще не ви е необходима, а ако имате може да сложите статуса на услугата на Manual за да сваляте ъпдейтите от Майкрософт ръчно. Ъпдейти не се получават всеки ден или дори седмица за това често пъти тази услуга не прави друго освен да заема излишна памет.
Смятам, че най-доброто е да оставите тази услуга да бъде изпълнявана ръчно от вас през някакъв период от време, освен ако не сте толкова мързеливи, че не искате да си губите времето да натиснете две копчета за да накарате Automatic Updates да провери дали в момента има някакви налични ъпдейти.
Background Intelligent Transfer Service Disable/Automatic не е задължителна

Тази услуга използва времето когато не употребявате интернет за да трансферира необходими за операционната система данни използвайки интернет връзката.

За: Background Intelligent Transfer Service е задължителна ако решите да оставите статуса на  Automatic Updates включен на Automatic за да може автоматично да сваля ъпдейти и “кръпки” за вашата ОС. Самите ъпдейти се свалят когато Windows XP установи (чрез тази услуга), че не използвате интернет връзката в момента и може да започне свалянето на информацията от интернет..

Против: Самото нейно действие леко ме вкарва в параноя :), защото тази услуга  следи кога не използвам интернет и започва да си сваля файлове когато тя пожелае. Освен това не ми е необходима, защото аз искам сам определям кога да се свалят данни на моят компютър.
ClipBook Disable не е задължителна

Помага на отдалечен компютър да види съдържанието на вашият ClipBook чрез ClipBook Viewer.

За: Освен ако нямате рядко софтуерно приложение нуждаещо се от тази услуга друго полезно свойство няма.

Против: Тази услуга дава отдалечен достъп до вашите ресурси за това не е необходима.
COM+ Event System Manual не е зъдължителна

Предлага поддръжка на услугата System Event Notification System относно Component Object Model (COM) компоненти.

За: Услугата не е зъдлжителна, но без нея се рискува да бъдете заляти със съобщения за грешки.

Против: Нека услугата остане.
COM+ System Application Manual не е задължителна
Свързана е с горната услуга и общо казано тя я поддържа.

За: Отново не зъдлъжителна услуга и отново много грешки ако я изключите.

Против: И към нея не съм против.
Computer Browser Automatic не е задължителна

Computer Browser ви помага да се изготви списък на компютрите намиращи се във вашата мрежа.

За: Ами ако сте в някаква мрежа тази услуга е много полезна и дори задължителна.

Против: Ако нямате интернет тази услуга не ви е необходима или ако имате интернет, но не ви трябват други компютри от мрежата можете направо да я изключите.
Cryptographic Services Automatic не е задължителна Automatic
Проверява сигнатурите на Windows файловете и други услуги свързани със сертификати за вашите файлове.

За: Тази услуга не е задължителна, но без нея е възможно да получавате съобщения, че определени драйвери не са цифрово подписани.

Против: Услугата не е необходима за важни системни функции или друго важно нещо затова може да я изключите ако желаете, но както казах горе ще получавате предупреждания, че вашите драйвери когато ги инсталирате не са цифрово подписани.
DCOM Server Process Launcher Automatic задължителна
Позволява стартиране на DCOM услуги.

За: Задължителна услуга (не може да се спре).

Против: Нищо.
DHCP Client Automatic/Disabled не е задължителна
Тази услуга взима информация от DNS сървър за да конфигурира вашият IP адрес и други интернет настройки

За: Ако във вашата мрежа се използва DNS сървър за раздаване на IP адресите тогава тази услуга е абсолютно задължителна за вас.

Против: Ако не сте в мрежа или вашият IP адрес е статичен тогава тази услуга ви е абсолютно непотребна.
Distributed Link Tracking Client Automatic/Manual не е задължителна

Тази услуга поддържа връзки между файлове в един компютър или в мрежа от компютри в простарнство, което е форматирано с файловата система NTFS.

За: Ако използвате файловата система NTFS или пък сте в домейн и имате нужда от точни връзки между отделните компютри оставете услугата.

Против: Ако използвате FAT файловта система тази услуга не ви е нужна.
Distributed Transaction Coordinator Disable не е задължителна
Услугате е свързана пряко с Distributed Link Tracking Client. Тя не е толкова важна и има отношение към мрежовите файлови системи и бази данни.

За: Ако използвате мрежови файлови системи и бази дани оставете услугата включена.

Против: Тази услуга не е необходима за един обикновен домашен компютър.
DNS Client Disabled не е задължителна

Тази услуга е свързана с кеширането на Domain Name System (DNS) на този компютър, което е особено необходимо за да се намери Active Directory Domain контролер във вашата мрежата.

За: Ако в мрежата имате Active Directory Domain контролер ( т.е. намирате се в голяма корпоративна мрежа) тази услуга е задължителна за вас, пуснете я и ако получавате съобщението ‘DNS Resolver Failed To Flush The Cache’.

Против: Много малко компютри могат да се възползват от тази услуга. Ако не се намирате в голяма корпоративна мрежа с Active Directory Domain контролер или пък въобще не сте в мрежа тази услуга не ви трябва.
Error Reporting Service Disabled не е задължителна

Tова е услугата, която когато възникне проблем и Windows  ви извежда  на съобщения  за грешка на екрана и ви предлага да го изпратите по интернет на Майкрософт.

За: За някои хора е полезно да виждат всяка една грешка и понякога непонятното обяснение за нея.

Против: За мен тази услуга е абсолютно непотребна и веднага я изключвам, просто тези съобщения за грешка ми лазят по нервите.
Event Log Automatic задължителна

Това е услуга, която не може да спрете. Тя позволява event log съобщения от Windows базирани програми и компоненти да могат да бъдат разглеждани от Event Viewеr. Тези логове могат да се видят чрез Microsoft Management Console.

За: Ами това явно е важна услуга щом от Майкрософт не ни позволяват да я изключим.

Против: Ще минем без против и ще се доверя на екипа от Майкрософт за това, че услугата е важна
Fast User Switching Compatibility Manual не е зъдължителна
Позволява използването на многопотребителска среда и по-точно да може да избирате като какъв потребител да влезнете във вашата система.

За: Ако имате повече от един потребител на вашата система.

Против: Ако сте само един потребител използващ компютъра.
Help and Support Disabled не е задължителна

Тази услуга дава постоянен достъп на потребителя до ресурсите на Help and Support центъра (намиращо се в старт менюто)  на Майкрософт Windows XP.

За: Услугата дава достъп до информация свързана с Windows и понякога дава ценни съвети за отстраняване на възникнали проблеми.

Против: Напълно ненужна според мен услуга, защото съм използвал Help and Support центъра веднъж на година, според мен в интернет има далеч повече и по-изчерпателна информация за продуктите на Майкрософт от тази в Help and Support.
Human Interface Device Access Manual не е задължителна

Тази услуга поддържа използването на hotkeys комбинации от клавиатурата  в различните програми, дистанционни управления и други мултимедийни устройства.

За: Това може да е много полезна функция ако знаете как да се възплозвате от hotkeys комбинации в различните програми (както ако и имате дистанционно) в този случай тази услуга ще ви е необходима.

Против: Ако не използвате  hotkeys комбинации тази услуга не ви трябва, тя има отношение само към hotkeys  комбинациите в продукти от други компании, иначе основните Windows комбинации като Control-C и Control-V (за Copy и Paste) не се влияят от горната услуга, те са внедрени в ядрото на Windows.
HTTP SSL Automatic не е зъдлжителна

Усигорява поддръжка на протокола HTTPS използван от много банкови и търговски сайтове нуждаещи се от сигурна връзка с техен потребител.

За: Има доста такива сайтове в мрежата затова е полезно тази функция да бъде оставена включена.

Против: Единствено против имам ако не използвате интернет или въобще не сте в мрежа.
Indexing Service Manual/Disabled не е задължителна

Най-общо казано тази услуга индексира съдържанието на вашият компютър за да може след това по-бързо да достигнете до желан от вас файл.

За: Ако имате бърз компютър оставете услугата на Manual, тя няма да се отрази на вашата работа, но няма и да я ускори (както твърдят от Майкрософт), просто за мен услугата е безлична.

Против: Ако имате бавен компютър по-добре я мяхнете това е услуга с не много ясна полза и едва ли ще ви донесе някакви реални ползи – Disabled.
IMAPI CD-Burning COM Service Disabled / Manual не е задължителна

Услугата поддържа запис на дисков носител чрез Windows без да се използва допълнителна програма.

За: Ако имате записвачка и не се интересувате от допълнителни опции по записа на един диск оставете тази опция включена, за много хора е важно просто да си запишат определена информация на диск без да се интересуват от по-прецизен поглед върху записа му, ако и вие сте от тези хора оставете услугата да бъде включена ръчно когато ви потрябва.

Против: Тази услуга предлага мижав запис на дискове, тя дори не може да се сравнява с програми от трети производители като например Nero Burning ROM или пък Easy CD Creator. Аз предпочитам Nero, защото чрез него мога да контролирам напълно записващият процес, ако и вие използвате друга програма за запис на дискове или пък дори нямате записвачка изключете услугата.
Windows (Internet Connection) Firewall / Internet Connection Sharing (ICS) Disable/Automatic не е задължителна
Поддържа network address translation (NAT), адресиране, name resolution, както и защитни услуги на мрежов компютър.

За: Това е главната услуга поддържаща Windows (Internet Connection) Firewall  и Internet Connection Sharing (ICS) приложенията в Windows. Ако се нуждаете от някое от тях не спирайте тази услуга.

Против: Ако не използвате горните две приложения няма смисъл да продължавате да държите включена тази услуга.
IPSec Services Manual не е задължителна
Менажиране на правилата за сигурност на IP адреса, инициализиране на ISAKMP/Oakley (IKE) и IP security driver или общо казано служи за удостоверяване на определен хост.

За: Не ми са добре известни пълните свойства на тази услуга.

Против: Нека остане на Manual, би трябвало да е ненужна ако компютъра не е в мрежа.
Logical Disk Manager задължителна Automatic

Намира и конфигурира нови дискови устройства и изпраща информация за тях на услугата Logical Disk Manager Administrative за да ги конфигурира.

За: Това е важна услуга и тя не може да се изключи, защото се използва за менажиране не твърдият диск.

Против: Нищо против.
Logical Disk Manager Administrative задължителна Manual

Свързана с горната услуга.  Тя служи за конфигурирането на твърдият диск, тя се стартира само по време на конфигурацията след това отново спира.

За: Тази услуга е важна и се използва от горната услуга в случай на нужда.

Против: Нищо против. Оставете статуса й на Manual за да се стартира когато горната услуга има нужда от нея.
Messenger не е задължителна Disable

Най-общо казано поддържа съобщения по локалната мрежа.

За: Това е ненужна услуга, не напразно е забранена по подразбиране когато инсталирате Service Pack 2.

Против: Всичко е против тази услуга, доказателство за това говори факта, че дори Майкрософт се стреснаха от нея и я забраниха по подразбиране със SP2.
MS Software Shadow Copy Provider не е зъдължителна Disable/Manual
Свързана е с backup приложението на MS Windows XP.

За: Ако ви трябва  backup приложението на Майкрософт Windows XP  значи ви трябва и услугата

Против: Ако не ви трябва backup значи и услугата не ви трябва.
Net Logon не е задължителна Disable /Automatic

Услугата помага за свързването на един компютър към домейн.

За: Ако се намирате в мрежа с домейн тази услуга е задължителна за вас.

Против: Ако във вашата мрежа не се намира домейн тогава нямате никаква полза от услугата.
NetMeeting Remote Desktop Sharing

не е зъдлжителна
Disable

Дава пълномощия на оторизиран потребител да котролира вашият компютър отдалечено чрез използването на програмата NetMeeting.

За: Идея си нямам какво положително има в тази услуга, аз дори  програмата NetMeeting не удобрявам.

Против: Ами за мен всичко е против тази услуга, не знам реалните ползи от нея (и дали има такива) ако искам да дам отдалечен контрол над компютъра ми ще използвам средството вградено в Windows – Remote Control, далеч по-удачно е.
Network Connection задължителна Manual
Менажира както мрежовите така и Dial-Up настройките в контролният  панел.

За: услугата е важна ако сте в интернет – не я изключвайте.

Против: Може би може да я махнете ако не използвате интернет.
Network DDE не е задължителна Disabled
Усигорява поддръжка на Dynamic Data Exchange (DDE) по локалната мрежа.

За: Единственото приложение, което знам да използва тази функция е Clipbook.

Против: Ами ненужна функция.
Network DDE DSDM не е задъжителна Disabled

Менажира Dynamic Data Exchange (DDE) мрежови shares (споделяния?). Услугата има отношение към Clipbook.

За: Въобще ненужна услуга освен ако не знате какви са точно тези споделяния по-горе ? – Ако някой знае нека ми обясни, pls :).

Против: Никога не съм оставял тази функция включена и никога не съм имал проблеми.
Network Location Awarness не е задължителна Manual/Disabled
Събиране и съхраняване на мрежова информация и уведомяване на съответните приложения при промяна на информацията. Услугата е част от ICS (Internet Connection Sharing).

За: Ако използвате ICS тогава тази услуга ви трябва.

Против: Премахнете я ако не използвате ICS.
Network Provisioning не е задължителна Manual
Менажиране на XML конфигурационни файлове при използване на домейн.

За: Ако сте в домейн тази услуга ви трябва.

Против: Оставете услугата както е по подразбиране на Manual.
NT LM Security Support Provider не е зъдължителна Disabled
Поддръжка за подреждане на опашки от съобщения и Telnet.

За: Нищо.

Против: Напълно против съм тази ненужна за домашен потребител услуга.
Performance Log Alert не е задължителна Disabled
Събира информация – сисемна и мрежова и я съхранява в логове.

За: Ако се интересувате от логовете на Windows оставете включена за да следите процесите в него.

Против: Ако не ви вълнуват логовете изключете.
Plug And Play задължителна Automatic
Услугата позволява автоматично откриване нов хардуер във вашата система (и тази услуга не може да бъде спряна).

За: Много полезна услуга, всичко е в нейна полза.

Против: Няма нищо против тази услуга.
Portable Media Serial Number не е задължителна.

Manual/Disable
Служи за взимане на сериен номер от портативни плеъри.

За: Ако връзвате МР3 плър  към компютъра за сваляне на музика към него оставете услугата включена, за да може безпроблемно  МР3 плъра да се свърже към компютъра.

Против: Ако не използвате  МР3 плър или друг вид портативен плеър тогава я изключете.
Print Spooler не е задължителна Automatic/Disabled

Най-интересното, е че дефиницията на тази услуга, е че тя служи за запазване на даден документ в паметта за да се принтира по-късно (или така нареченото “queue”, когато наредите няколко файла да се принтират един след друг). Това е по дефиниция, но ако забраните услугата въобще няма да може да използвате принтера.

За: Ако имате мрежов принтер или локален принтер тази услуга е задължителна.

Против: Ако не притежавате какъвто и да е принтер тази услуга не ви е нужна
Protected Storage не е задължителна Automatic/Disable

Услугата съхранява важни данни като пароли за да не се налага да се въвеждат пъвторно от потребителя. Тя е отговорна за запазването на паролите от функцията AutoComplete на  Internet Explorer, както и запазване на пароли за други приложения на Windows като например Outlook Express или пък на пароли за програми от друг производител. Важните пароли, като например при Login не се пазят от нея .

За: За мен тази услуга е доста полезна, защото спестява време. Аз лично имам регистрации в доста сайтове и е полезно паролите и потребителските имена да се пазят за да мога да влизам по-бързо в тях  иначе трябва да  въвеждам всичките данни постоянно.

Против: Това не е задължителна услуга затова я изключете ако не искате Windows да пази някои от паролите на програмите, които използвате.
QOS RSVP не е задължителна Disable

Тази услуга се грижи за разпределението на интернет връзката и дава проиритетно достъп до интернет на програми, на които според услугата е по-необходим. Например на  AutoUpdate.

За: По принцип може да бъде полезна, но аз не намирам реална полза още повече, че много източници твърдят, че тази услуга запазва 20% от вашата връзка за свои цели (но Майкрософт отричат това).
От Майкрософт твърдят, че услугата е много полезна при споделена връзка между два хоста със слаба връзка към интернет, например чрез DialUp.

Против: Тази услуга не е необходима, аз сам мога да определям коя програма да има достъп приоритетно към интернет.
Remote Access Auto Connection Manager не е задължителна Manual
Служи за създаване на връзка към отдалечена мрежа. Използва се при Dial-Up или VPN достъп  до интернет.

За: Ако използвате някой от горните два вида връзки тогава услугата ще е ползна за вас.

Против: Услугата в другите случай не е нужна, но може да я оставете на Manual и да се включи в случай на нужда (за да се предотврати проблем).
Remote Access Connection Manager не е задължителна Disabled
Услугата е важна при създаване на ICS (Internet Connection Sharing) или при използване на  VPN. Тази услуга върви в комплект със услугата Telephony т.е. има отношение и към Dial-Up интернет достъпа.

Remote Desktop Help Session Manager не е зъдлжителна Disable
Тази услуга е свързана с контрола на компютъра ви отдалечено.

За: Отново няма за.

Против: Ако не искате да ви контролират отдалечено компютъра премахнете услугата.
Remote Procedure Call (RPC) задължителна Automatic
Поддръжка за различни RPC операции (като DCOM).

За: Много важна услуга.

Против: Нищо.
Remote Procedure Call (RPC) Locator задължителна Manual
Поддържа горната услуга.

За: Всичко. Нека остане както е подразбиране на Manual.

Против: Нищо.
Remote Registry не е задължителна Disable

Тази услуга дава отдалечен достъп до регистрите на вашият компютър.

За: Понякога може да бъде полезно да се администрира отдалечено регистрите на определен компютър, но много рядко

Против: Ако не искате някой да ви бърка в регистрите от отдалечен компютър просто премахнете услугата.
Removeable Storage не е зъдлжителна Manual

Използва се при наличието на Zip , лентови  или  при различни графични устройства.

За: Ако използвате такива усройства тази услуга е зъдължителна.

Против: Въпреки, че услугата не е зъдлжителна е полезно да бъде оставена на Manual за да се предотвратят еветнтуални проблеми (като например със CD-ROM-а както има такива редки случаи).
Routing and Remote Access не е необходима Disabled

Предлага рутиране за бизнес и обикновени локални мрежи.

За: Ако сте в такава мрежа и имате нужда от такива услуги тогава ви трябва.

Против: За един домашен потребител тази услуга е почти излишна и затова нека си остане така както е по подразбиране – Disabled.
Secondary Logon не е необходима Disabled/Automatic

Използва се когато искате да стартирате определено приложение като друг потребител чрез опцията Run As…

За: Много е ползно когато на даден компютър имате повече потребителски акаунти и се искате да стартирате определено приложение като администратор.

Против: Ако имате само един акаунт  тази опция  е излишна.
Security Account Manager не е задължителна Automatic

Съхранява информация за потребител и пароли както и друга важна потребителска информация заедно със услугата Protected Storage.

За: Тази услуга е полезна и наподобява  услугата Protected Storage.

Против: Аз нямам против. Нещо интересно:  В интернет намерих информация за човек, който като забранил услугата му изчезнал Taskbar-а – мистерия ????? !
Security Center не е задължителна Disabled/Automatic

Менажира опциите по сигурността зададени със Service Pack 2 – включена защитна стена, антивирусна програма и ъпдейтите на Windows. Услугата помага за да ви уведоми за тяхното текущо състояние.

За: Security Center е полезно нововъведение, което дойде със Service Pack 2, то ви помага да следите състоянието на изброените горе приложения, ако имате такава нужда.

Против: Аз лично нямам реална полза от  това приложение и винаги го премахвам, защото нещата, за които ме информира не са толкова важни, например дали ми е включена антивирусната програма или защитната стена, ами че ако искам да разбера ще погледна в таскбара. За да разбера тяхното състояние не ми необходимо допълнително средство.
Server не е задължителна Automatic
Предлага всички основни услуги за една локална мрежа – файлови и услуги за принтер.

За: Ако сте в мрежа тази услуга е абсолютно задължителна за вас.

Против: Ако не сте в мрежа може да изключите услугата.
Shell Hardware Detection не е задължителна Automatic

Услугата поддържа функцията Autoplay за външни устройства като например камери, фотоапарати, памети и т.н.

За: Тъй като в днешно време горните хардуерни устройства са много разпростаранени то затова и тази функция е доста необходима.

Против: Ако все пак не използвате някое от горните устройства може да изключите услугата.
Smart Card не е задължителна Disabled
Както проличава от името й тази услуга се използва само при употребата  на Smart Card на вашият компютър.

За: Ако използвате Smart Card  оставете включена.

Против: Едва ли много хора искат поддръжка за Smart Card  от Windows затова и услугата е рядко  използвана.
Smart Card Helper не е задължителна Disabled

Отново служи за поддръжка на   Smart Card, но този път тази услуга се грижи за тези от тях, които не поддържат Plug and Play.

За: Нищо.

Против: Услугата е толкова ненужна, че чак е премахната във Service Pack 2.
SSDP Discovery не е задължителна Disabled
Използва се за откриване на Universal Plug and Play (UPnP) усройства (те са външни устройства).

За: Ако използвате такива значи и услугата ви трябва.

Против: Това не са толкова често срещани устройства за това може спокойно да се забрани.
System Event Notification не е задължителна Automatic

Проследява различни процеси в Windows – мрежови, логин и др. Те от своя страна са важни за  някои приложения в Windows.

За: Най-добре услугата да бъде оставена на Automatic.

Против: Нищо против, не съм я изключвал, но преполагам, че ще възникнат проблеми ако го направя.
System Restore Service не е задължителна Automatic/Disabled

Позволява ви да правите “снимка” на текущото състояние на системата и след това да се връщате към него в случай на проблем.

За: Може да немирате реална полза за тази услуга и най-вече може да предпочитате да я оставите включена поне за системният дял.Също така може да ви е нужна ако ви е страх да не объркате нещо с компютъра, в този случай може да поправите проблемите с тази услга.

Против: Тази услуга за мен не е важна и затова я махам като по този начин си спестявам и място на хард диска (тя нахално заема доста място на него).
Task Scheduler не е задължителна Disabled

Позволява да кажете на компютъра кога да изпълни определна задача в бъдеще автоматично без ваша намеса.

За: Полезно е ако използвате това автоматично изпълнение на задачи, например дефрагментиране или друго сканиране.

Против: Аз лично я избягвам, не са толкова много задачите на един компютър, че да ги разпределям да стартират автоматично – сканиране за вируси, дефрагметиране и още две три други работи 🙂 мога и сам.
TCP/IP NetBIOS Helper не е задължителна Automatic/Disabled
Тази услуга помага за използването на NetBIOS по TCP/IP (NetBT).

За: Ако използвате протоколът NetBIOS във вашата мрежа оставете тази услуга включена.

Против: Ако не сте в мрежа или не използвате горепосоченият протокол махнете услугата .
Telephony не е задължителна Disable/Manual

Тази услуга контролира телефонни устройства като например модем, пряко е свързана с услугата Remote Access Connection Manager.

За: Ако използвате някакъв вид модем тази услуга е абсолютно задължителна за вас, без тя да е включена дори не може да влезнете в “Phone and Modem Options” в “Control Panel”.

Против: Ако към компютъра нямате някакъв вид телефонно устройство тази услуга ви е напълно ненужна, затова я изключете.
Telnet не е задължителна Disabled
Дава достъп на отдалечени потребители да се свържат с вашият компютър и да стартират и разглеждат файлове и директории на него.

За: Незнам, може и да има реално полза от тази услуга, но на мен не ми е известна.

Против: Ами всичко е против нея, тази услуга си е чиста дупка в сигурността.
Terminal Services не е задължителна Manual/Disabled

Това е още една услуга, която предоставя услуги за отдалечено администриране на  вашият компютър.Тя има отношение към функциите: Fast User Switching, Remote Assistance, and Terminal Server.

За: Ако използвате някоя от изброените функции тази услуга ви трябва.

Против: Ако не използвате тези функции или не искате да има възможност за отдалечен достъп до вашият компютър тогава я махнете.
Themes не е задължителна Automatic

Услугата Themes се грижи за новият външен вид на Windows, новото  по-красиво старт меню и въобще всички онези ефекти, които го отличават от Windows 98.

За: Тази услуга за мен си струва, изключа ли я се връщам назад във времето. Поне за мен новият изглед на Windows XP e доста добър и си заслужана да се гледа.

Против: Ако притежавате по-стар компютър (или предпочитате острите ръбове на менютата и прозорците), на който ХР върви по-тромаво можете спокойно да изключите тази услуга за да спестите системни ресурси и да не ги хабите напразно.
Uninterruptible Power Supply не е зъдължителна Disable / Automatic

Тази услуга поддържа устройството uninterruptible power supply или просто казано UPS.

За: Ако към компютъра имате включено UPS устройство оставете тази услуга включена защото тя се грижи за неговата поддръжка.

Против: Ако не притежавате UPS устройство свързано с компютъра значи не ви е необходима тази услуга.
Universal P&P Device Host не е задължителна Manual
Поддръжка за Universal P&P устройства.

За: Ако използвате такива оставете услугата.

Против: Компромисното решение да се остави на Manual e добро.
Upload Manager не е задължителна Automatic

Услугата е свързана с това да осигурява поддръжка на трансфера на данни между клиент и сървър в дадена мрежа.

За: Задължителна ако се свързвате към даден сървър или пък други компютри се свързват към вас за трансфер на данни.

Против: Ненужна е само ако не се намирате в някаква мрежа, което в днешно време е рядко срещано.
Volume Shadow Copy не е задължително Automatic/Disabled
Използва се за да може на backup приложението на Windows да работи нормално.

За: Ако го използвате оставете услугата.

Против: Ако не ви трябва backup прижението на Windows, а използвате друго или въобще не ви трябва backup тогава изключвайте смело.
Web Client не е задължителна Manual

По дефиниция е поддръжка за Windows-базирани файлове да  могат да модифицират и използват интернет базирани файлове. Или иначе казано да можете да използвате функцията WebDAV “интернет диск”, нещо подобно на iDisk на Apple. Важна е при поддръжката на Distributed File Systems.

За: Това е рядко използвана услуга, но все пак нека остане компромисно на Manual.

Против: Спокойно може да я изключите.
Windows Audio задължително Automatic
Контролира всички звукови опции и възможности на вашата система.

За: Абсолютно задължително.Едва ли има хора, които не използват въобще тонколонките на компютъра.

Против: Ако не ви трябва звук изключете тази услуга (тя може да се изключва).
Windows Image Acquisition не е задължителна Automatic
Контролира уеб камери, скенери и фотоапарати и камери.

За: Ако използвате някое от гореописаните устройства – услугата ви е необходима.

Против: Ако не използвате някое от гореописаните устройства – изключете я.
Windows Installer не е задължителна Manual

Служи за инсталирането на програми, на които инсталационният фаил им е с .msi разширение.

За: Много от програмите сега вървят с инсталатор от вида .msi, затова е полезно тази услуга да баде включена.

Против: Ако не инсталирате програми или пък програмите, които инсталирате не използват .msi инсталатори.
Windows Management Instrumentation задължителна Automatic
Предлага менажиране на информацията за различни устройства, приложения и услуги.

За: Това е абсолютно задължителна услуга.

Против: Ако искате компютъра ви да има сериозни проблеми – изключете услугата.
Windows Management Instrumentation Driver задължителна Manual
Системно менажиране на информацията идваща и отиваща към определени  драйвери.

За: Всичко е ЗА тази услуга.

Против: Нищо против, нека си остане както е по подразбиране –  Manual.
Windows Time не е задължителна Disable

Тази услуга е свързана с това да синхронизира времето на часовника на компютъра с времето от интернет сървър.

За: Ако за вас времето от часовника на Windows XP е много важно да бъде винаги точно оставете услугата включена.

Против: Ако вие си имате точен ръчен часовник (швейцарски за предпочитане :)) и рядко се интересувате от Windows часовника тази услуга не ви трябва.
Wireless Zero Configuration не е задължителна Automatic/ Disable
Изпълнява автоматична конфигурация на 802.11 адаптери.

За: Ако използвате такъв адаптер услугата е задължителна.

Против: Ако на компютъра нямате такъв адаптер изключете услугата.
WMI Performance Adapter не е задължителна Manual
Събира информация за high-performance обекти и се складира в библиотечни файрлове (DLL).

За: Нека остане включена.

Против: Тази услуга не ми е достатъчно известна за това предпочитам да я оставя на Manual.
Workstation задължителна Automatic

Услугата служи за установяване на връзка между вашият компютър и отдалечен сървър.

За: Абсолютно задължителна услуга ако сте в интернет или локална мрежа.

Против: Може да я изключите ако не сте свързани към интернет или някаква друга мрежа, но трябва да знаете, че това е една от основните услуги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *