Home » MK » Полезни съвети – 1972-10

Полезни съвети – 1972-10

След рязане на ламарина с ножица, ръбът може удобно да се почисти с простото приспособление, показано на рисунката, което се изработва от парче стара ножовка. Ъгловият изрез се прави на шмиргел с триъгълен ръб. След това работните ръбове се наточват.

За да не дупчите краищата на листа, достатъчно е да закрепите на чертожната дъска четири ивици от плътна хартия или картон.

Заковаването на две дъски една към друга с пирони ще бъде по-сигурно, ако стърчащите остри краища на пироните се огънат и забият в дъската. Това най-лесно може да се направи с чук, в който с бормашина е пробит отвор за пирона.

Трудно се завива винт в твърда дървесина. Направете с шило началния отвор, насипете по края му малко сапунени стърготини и ще се убедите, че винтът ще „тръгне” значително по-леко.

Това просто приспособление ще бъде полезно във всяка домашна работилница. Натискайки с крак ремъка, вие здраво ще притиснете обработвания детайл, а ръцете ви ще останат свободни.

Когато трябва да боядисвате много високо разположен предмет, стена, стряха и др., а не разполагате с подходяща стълба, може да удължите четката с помощта на стяга и достатъчно дълга летва. При това четката може да се закрепи точно под необходимия ъгъл.

От празна консервена кутия може да приготвите удобно канче с дръжка по начина, показан на рисунката. Долният край на дръжката може да се запои, а евентуалните остри остатъци от капака около отвора трябва добре да се сплескат с клещи  или чук.

С помощта на обикновена стяга и парче от стара вътрешна велосипедна гума или ивица изолационна лента вие ще можете да закрепите сигурно кутията с боя върху стълбата, а едната ви ръка ще се освободи.

За да можете добре да шлайфвате цилиндрични детайли с шкурка, направете си това просто приспособление: в правоъгълно дървено трупче пробийте подходящ отвор, а след това разрежете трупчето на две равни части.

Две ножчета от самобръсначка, между които е поставена   пластинка с подходяща дебелина, а след това са   съединени с две
болтчета. се превръщат в отличен инструмент за правене на успоредни прорези (например за закрепване на ъглите на снимките в албума).

Не е лесно да се открие малката дупка в гумения ботуш, която пропуска вода. Потопете ботуша в съд с рода, притиснете горния край на конча и започнете да го навивате като туба с паста за зъби. Скоро мехур четата въздух, излизащи от ботуша, ще ви покажат точното място на пробива.

Цилиндричен детайл може да пробиете с бормашина, без да го стягате в менгеме, ако го поставите между две завинтени една към друга тръби.

Само за минута от обикновена щипка за пране може да импровизирате удобни  пинцети.

Необходими са ви достатъчно дълго парче жица с ефектна пластмасова изолация, малко сръчност, малко въображение и вие ще имате изящна подставка за моливи и писалки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code