Home » MK » Полезни съвети – 1966-01

Полезни съвети – 1966-01

Парче полихлорвинилова тръбичка, поставена върху обикновен писец, превръща този писец във “вечен”. Запасът от мастило в създадения от тръбичката резервоар е напълно достатъчен, за да се напише цяла страница текст.

Преимуществото на такова не сложно усъвършенствуване на поялника Вие ще оцените веднага шом започнете да се ползувате от него. За да изключите поялника за известно време, няма да бъде необходимо да измъкнете щепсела от контакта.

А изрязването на парчета линолеум на станок, състоящ се от дъска, направляваща линия и ножче от самобръсначка става много бързо и акуратно.

Не бързайте да носите на поправка автоматична писалка затова, че тя пропуска мастилото. Намажете с вазелин резбата под капачето, закриващо писеца и писалката ще престане да тече.

Опитът да получите отвор в стъкло при помощта на обикновен свредел или бормашина не ще успее — стъклото ще се пукне. Поставете в ръчна бормашина непотребна пила предварително наточена, както е показано на рисунката. След това поставете на стъклото под острието на пилата една капка терпентин и спокойно пристъпете към работа. В резултат ще получите в стъклото идеално кръгло с равни краища отвърстие.

ПОЧИСТВАНЕ
НА СРЕБЪРНИ ПРЕДМЕТИ
Отначало сребърният предмет се измива със сапунена пяна, за да се отделят замърсените места и мазнините, а след това се измива в концентриран разтвор от готварска сол.

ПРЕМАХВАНЕ РЪЖДАТА ОТ МЕТАЛЕН ПРЕДМЕТ
Върху ръждивото петно е необходимо да се капне разтвор от една част стипца и две части винен спирт. След няколко минути металният предмет се изплаква с вода и се изсушава.

ТРАНЗИСТОР КАТО ФОТОСЪПРОТИВЛЕНИЕ:
Отстрани на транзистора от типа П13—П15, срещу колекторния извод се изрязва прозорче с размери, дадени на фигурата. От тънък целулоид се изрязва пластинка и се закрепва към прозорчето. Когато лепилото засъхне краищата на пластинката хубаво се изглаждат. Чувствителността на фотосъпротивлението е такава, че поднесената към прозорчето горяща кибритена клечка намалява неговото вътрешно съпротивление от 100 килоома на 3 – 5 килоома.

За да се запазят изводите на транзистора от счупване, необходимо е транзисторът да се потопи в не много гъст разтвор от целулоид и ацетон. Транзисторът се хваща за изводите и се поставя в разтвора, така както е показано на фигурата.
След това се изважда я се суши. Слоят от разтвора, който остава по
изводите ще ги предпазва от счупване при монтаж.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code