Home » MK » Полезни съвети – 1965-10

Полезни съвети – 1965-10

Използуването на тирбушон при отваряне на бутилки води до загуба на време, а при това и тапата бързо се разрушава. При използването на парче изолирбанд, обхващащо тапата както е показано на фиг. 1 тирбушонът е излишен.

Не изхвърляйте негодното за употреба пластмасово шише. За няколко минути, то може да се превърне в отлична хранилка за птиците.

Не бързайте да изхвърляте луминесцентна лампа, когато в единия й край е изгоряла нишката. Такава лампа може лесно да се “излекува”. За тази цел съединете на късо излизащите от изгорялата нишка електроди, а средата на тръбата, обвийте с ивица станиол и я присъединете с едножилен кабел към  дросела

Окачете на чешмата показаната на чертежа кука от тел. Ползата от тази малка хитрост е осезаема, когато е нужно да се налее вода в голям съд.

Поставете изкривената грамофонна плоча между две парчета стъкло и я оставете на слънце. Вечер след залез слънце, когато стъклото се охлади извадете плочата. Вие ще се убедите, че всички изкривявания по нейната повърхност са изчезнали.

Две дървени трупчета, съединени с парче кожа са отлично приспособление за шлифоване на разни повърхности със шкурка.

Показаното на фигурата “приспособление” е много удобно при залепване на малки рамки. За по-големи рамки същото не може да се използува тъй като силите на пружината на щипката за пране не са достатъчни.

Прозрачното плоско шише може да се превърне в мензура. Напълнете съда с вода. След това, като го наклонявате, отлейте от течността в стограмова мярка и без да изменяте положението на бъдещата мензура, отбележете с маслени бои на нейната повърхност нивото на останалата течност. По такъв начин отбележете нивото на течността след всяко отливане в стограмова мярка докато шишето се опразни.
Като ползувате разграфяването можете съвършено точно да отлеете от мензурката нужното количество течност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code